RAL ugradnja stolarije

          Od predstavljanja prozora s visokom toplotnom izolacijom i niskom propusnošću vazduha, spoj elementa za građevinsku strukturu pri montaži mora biti što nepropusniji. RAL Gütegemeinschaft Fenster und Türen e. V. (Udruženje za osiguravanje kvalitete prozora i vrata) posebnu pažnju pridaje ovom problemu te je 1994. objavilo smernice za planiranje i ugradnju prozora i ulaznih vrata (Leitfaden zur Planung und Ausführung der Montage von Fenstern und Haustüren). Ove RAL smernice opisuju profesionalno i standardizovano spajanje građevinske strukture i prozora i ulaznih vrata. Pripremljene su u saradnji sa institutom za ispitivanje IFT u Rosenheimu (Link: www.ift-rosenheim.de) i predstavljaju referencu za celi sektor.

 

          RAL – montaža najvećim delom cilja na uštedu energije i pravilnu montažu, kako bi se sprečile negativne pojave vlage i njene posledice. Modernim profilima u najvećem delu se rešavaju gubici kroz prozore ili vrata – profile i IZO – stakla, ali pojavljuju se sve veći problemi oko neadekvatnog spoja između prozora i zida. Zbog toga se često tek nakon ugradnje energetski efikasnih prozora, pojavljuje vlaga koja uzrokuje pojavu pljesni i gljivica, zbog poremećenog toka toplotnih mostova, tzv. izoterma.

 

          Izoterme su linije koje spajaju tačke istih temperatura pomoću kojih je moguće proračunima prikazati raspodelu temperatura unutar gradevinskih elemenata. Najpoznatiji pojam u izotermi je tacka temperature od 9,3 C, kao vrednost na kojoj se vlaga iz vazduha kondenzuje i stvara tzv. rosu, koja zavisno od količine vlage u prostoru stvara i veće nakupine u obliku tekuće vode.

 

          Prozor doprinosi 20% do 25% uštedi potrošnje energije. Pritom ima važnu ulogu spoljna fuga i njena trajna, stručna zaštita. Fuga funkcioniše kao veza između prozora i građevine, pa samim tim utiče na potrošnju energije kao i na vazdušnu izolovanost građevine. Pravilna izolacija prozora važna je i za starogradnju odnosno rekonstrukciju postojećih objekata i za novogradnju. Spoj između građevinskog elementa i zidne konstrukcije mora ispunjavati razne funkcije.

 

RAL ugradnja stolarije

 

           Nepropusnost vazduha i otpornost na nalet kiše moraju biti dobro isplanirani. Moraju se uzet u obzir povećani zahtevi u području špaletni, prozora i roletni. Unutrašnji spojevi moraju biti hermetički zatvoreni, a spoljni spojevi moraju biti otporni na nalet kiše/vode. Navedena tri nivoa zaštite moraju ispuniti svoju funkciju bez da se medjusobno ometaju i isključuju.

 

NIVO SPOLJNE ZAŠTITE  - zaštita od vremenskih nepogoda

Spoljna zaštita mora biti otporna na nalet kiše/vode i mora sprečavati prodiranje vlage u zidnu konstrukciju. Vlaga koja se nalazi u zidnoj konstrukciji se može kontrolisati i odvoditi izvan građevine

 

NIVO SREDNJE ZAŠTITE - funkcionalna zaštita

Nivo srednje zaštite ima funkciju toplotne i zvučne izolacije. U monolitskoj zidnoj konstrukciji  funkcionalna zaštita osigurava toplotnu i zvučnu zaštitu izolacijom fuge. Pričvršćivanje i raspodela opterećenja prozora se postavlja tako da preuzima raspodelu svih statičkih kao i dinamičkih opterećenja u građevini.

 

NIVO UNUTRAŠNJE ZAŠTITE - prostorna i spoljna klima

Unutrašnja izolacija mora biti izvedena na način da je vazdušno nepropusna jer služi za odvajanje prostora i spoljne klime. Tako da ne ulazi topli, vlažni vazduh u prostoriji u područje fuga i da ne nastaje kondenzat u spoljnom području.

 

 

Za nivo spoljne zaštite iz naše ponude izdvajamo:   GreenteQ spoljna traka za RAL montažu

 

Za nivo srednje zaštite iz naše ponude izdvajamo:    GreenteQ 1K mekano-ćelijska pena razreda E 750 ml GreenteQ 1K pištoljska pena B1 750ml GreenteQ 1K prozorska pištoljska pena B2 750ml GreenteQ 2K montažna pena B2 400ml

 

Za nivo unutrašnje zaštite iz naše ponude izdvajamo:    GreenteQ unutrašnja traka za RAL montažu (75mm) - 30 metara

 

Ugradnja stolarije prema RAL – smernicama:

  • spoj stolarije i zida (međuprostor) treba održati suvim
  • prozor treba pozicionirati na pravilnu liniju izoterme
  • naročito s unutrašnje strane treba sprečiti protok vodene pare u izolaciju vodo - i paronepropusnost iznutra prema međuprostoru
  • sa spoljne strane treba sprečiti ulazak tekuće vode ili proboj kiše vodonepropusnost spolja prema međuprostoru
  • osigurati nesmetani izlazak vodene pare iz međuprostora u atmosferu i paropropusnost iz međuprostora prema van

 

Video uputstvo za ugradnju prozora prema RAL - smernicama

 

Više informacija o stručnoj montaži prozora sa GreenteQ-om možete pronaći OVDE